Belevingscentrum

Het Toekoer Festival gaat voor de vijfde keer door op de Abdijsite Herkenrode te Kuringen.

Maak op 3 september een daguitstap naar dit unieke domein.

 

Wist je dat de Abdijsite Herkenrode ook een Belevingscentrum en prachtige Kruiden- en Inspiratietuin heeft?

Deze zijn ook te bezoeken tijdens het festival van 10u tot 17u.

 

Het Belevingscentrum vertelt op een interactieve manier de boeiende geschiedenis van de 800 jaar oude abdij.

 

In de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Het verhaal volgt een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.

Gedurende 600 jaar kenden de cisterciënzerinnen van Herkenrode afwisselend bloeiperiodes met economische rijkdom en een cultureel hoogstaand leven en moeilijke periodes, met oorlog, ziekte en geweld. De tijdlijn verbindt het verhaal van de abdij met de grote maatschappelijke gebeurtenissen en de lokale Limburgse verhalen. Het verhaal van de abdij stopt niet na deze 600 jaar, bij het gedwongen wegtrekken van de zusters. Ook de periode erna, waarbij industrie en landbouw de site verwonden, en de nieuwe start voor de abdijsite, krijgt een plaats in het parcours.

Met de audiogids ‘De abdis vertelt’ komt het verhaal helemaal tot leven. De abdis neemt je mee in haar tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij, … Het is een verhaal vol emoties, dat je niet loslaat en je meesleept in de fascinerende leefwereld van een vrouwenabdij.

Oorspronkelijk beeldmateriaal, ensceneringen, filmopnames met acteurs, klankdecors, realistische opstellingen en info- en opzoekkiosken, waar je op je eigen tempo ontdekt hoe het verhaal van Herkenrode in elkaar zit, maken van het bezoek een totaalervaring. Een unieke beleving: geëngageerd, aantrekkelijk en beklijvend.

Het belevingscentrum is ook een uitnodiging om de vele plekken in Limburg te bezoeken waar Herkenrode haar sporen heeft achtergelaten.

 

De Abdijsite Herkenrode en de Kruiden- en Inspiratietuin zijn grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

Alle verdere info over het belevingscentrum is te bekijken op www.abdijsiteherkenrode.be